~Pembaca Setia~

*~Dari Lubuk Hati Penulis~*

Assalammualaikum semua!

blog ini AK hasilkan untuk mencoret karya-karya yang lahir dari hati AK khas untuk tatapan umum. AK masih bertatih dalam dunia penulisan ini, segala kelemahan AK harap dimaafkan. harap segala karya ini tidak akan ditiru dan diubah hakcipta kerana tolonglah hargai penat lelah dan jerih payah AK dalam menghasilkan karya-karya ini.

Pembaca semua sangat-sangat dialukan untuk memberi sebarang komen dan pandangan yang menbina. Diharap dengan adanya blog ini dapatlah kita berkongsi pendapat seterusnya membantu AK memperbaiki diri dalam arena penulisan ini...dan tolong doakan semoga impian AK untuk membukukan karya dan novel AK akan terlaksana... InsyaAllah... amin...
Terima kasih...

Penuh rasa Cinta,

~Aliesha Kirana~

Adakah anda ingin memiliki novel Kalimah Cinta dan koleksi cerpen Aliesha Kirana versi bercetak?

Friday, April 15, 2011

Cara Hantar Karya di Penulisan2u...

Assalammualaikum semua!

ok, maaf LYMA bab 12 AK blom publish lagi. sabar byk2 eh.. heheeh.. sambil menunggu tu baca la dulu cerpen terbaru dari AK, Aku Bukan Hero Kedua! okies! heeheh.

hari ni bkn nak cerita pasal karya AK, tapi AK dpt permintaan khas dari seorang pembaca yg mintak AK tunjuk cara hantar kat penulisan2u. ok2.. meh la AK cerita step by step yer...

mesti ramai yg teringin nak menulis dan hantar karya di P2U kan. senang je sbnrnya nak hantar. heheeh..

mula2 cari tab ni... klik kat tab HANTAR KARYA tu..

lepas tu...


sampailah kat borang ni. hape lagi, isilah yer. heehhe. opsss yg kat atas tu xde kaitan antara yg hidup dan yang mati. hehehe..

kalau hantar novel, klik la kt novel, kalau kt cerpen, klik yg cerpen ya. novel kita hantar selalunya satu bab 1 bab kan.. untuk senang, baik kita letak tajuk dan bab berapa terus..

cthnya : bila AK nak hantar bab 12 LYMA kat P2u.. kt ruangan tajuk karya tu, AK akan tulis..

Love You Mr. Arrogant! 12

supaya admin tak confius. ok! heheheeh..




ada dua cara nk letak karya tu..

1. bila kita menaip cerita, kita taip dalam Microsoft Word kan? selalunya kt ctu la kn. hehehe. ok, bila kita simpan, formatnya jadik laaa .doc. cth : LYMA.doc

jadik bila nk hantar karya, klik je kat tmpt Browse tu, carik balik karya yg kita simpan dlm format .doc tu.. okeh! faham!

2. copy paste... yg ni satu lg caranya.. masuk kt karya kita, copy semua, pastu paste kt kotak kosong tu. hehehe..

tapi AK sllu guna cara pertama. heheeh.


lepas tu sila taip word verification tuu.. pastu klik HANTAR KARYA! selesai. eeheheh..

untuk pengetahuan semua, dari pemerhatian AK...

novel akan dipublish bermula bab 1 pada hari isnin, dan seterusnyaaa.. smpai hari sabtu..

cerpen akan dipublish hari ahad.

jadi kalau kwn2 semua hntr cerpen hari isnin,  hari ahad depan baru siar. heheeh..

novel pulak, bab 1 hari isnin.. cth kalu kita hntr bab 12, AK rase dlm hari khamis baru siar. cmtulah ceritanya.. heheeh..

ok dah settle citer psl cara2 hantar kt P2U.. ada soalan lain, jgn takut nak tanya yer. heheeheh..

tataa!

Suka? =)

35 comments:

  1. thanks AK ! =)
    p/s: AK tau x mcm mne nk cari kwn saye nye karya novel, Cinta Itu Buat Aku Serabut?? sye da try search tp xjumpe. hee ~ :p

    ReplyDelete
  2. mna nak dpat cover novel yg ssuai ngan novel??
    sya ney x pndai sgt nk bt cver2 ni... hihihi...
    tlog jap... sttle this prob...hhehe

    ReplyDelete
  3. Wee..saya dah hantar banyak kali dah..apsal tak boleh?

    ReplyDelete
  4. wee..saya dah hantar banyak kali, pesal takde pon? Dari bulan 2 dah

    ReplyDelete
  5. Cara lain ada? Sbb da buat cara tu tp server kata failed to send. Da byk kali try tp x boleh jgk. Pdhal line internet laju je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh mmg skrg ni p2u ade hadapi masalah ni. saya pun byk kali cuba mmg xlepas. lagi satu cara utk hntr ke p2u adalah dgn hntr by emel ke cerpen2u@gmail.com. smoga dpt membantu! ^______^

      Delete
  6. ada juga anta..dah lama..tapi tak publish2 pon.pelik.kadang2 ter-pk jugak ramai sgt ke yg anta..huhuhu

    ReplyDelete
  7. saya pon ada try hantar.. tapi tak pernah po dipublish.. mungkin saya punya karya tak hebat kot..

    #nak minta pandnn AK boleh ? http://bilatintadikarang.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Saya jugak ada berkarya..Cinta Dalam Mimpi..mereka bercinta di alam mimpi...visit my blog okay ^^
    http://aifaawan.blogspot.com/2012/11/cinta-dalam-mimpi-1_8.html

    ReplyDelete
  9. betul la..kenapa ya penulisan2u tak publish lagi karya saya?memang lambat ke AK?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kdg2 mereka terlepas pandang. boleh cuba hntr semula dkt p2u ya!

      Delete
  10. saya ad jgk tulis novel.. she's remember.. ni blog saya http://emptydecoration00.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. cane nk tau novel kita da d publish ke belum

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh check di penulisan2u.my. takpun like page penulisan2u utk update terbaharu.

      Delete
  12. hee saya dah baca novel2 awak best2 tapi bab itu nak hantar ikut semua bab / satu per satu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih! seeloknya hntr bab by bab dl.

      Delete
  13. saya nak tanya, kalau hantar novel seperti yang ditunjukkan di atas, adakah akan dipasarkan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak. kalau hntar di web p2u ini, novel anda akan dipaparkan di laman tersebut. dan InsyaAllah jika mendapat sambutan yang menggalakkan, boleh dibukukan jika lulus penilaian terbit.

      Delete
    2. jadi macam mana nak di pasarkan? dan saya hantar semua bab sekali gus. adakah ia bahaya?

      Delete
    3. kalau mahu manuskrip dibukukan dan dipasarkan, hantar manuskrip lengkap dekat syarikat penerbitan. Macam KaryaSeni, boleh emel terus manuskrip penuh dekat editor@karyaseni.my bersama maklumat diri.

      selamat mencuba!

      Delete
    4. AK, kalau htr novel 328 muka surat je boleh tak?

      Delete
  14. Kalau hantar novel hari ahad? Bila siar? One more, saya terpandang button 'Upload' kat sebelah button 'Hantar Karya'. Apa beza?

    ReplyDelete
  15. Kalau saya hantar novel hari ahad, bila siar? Dan lagi satu kat p2u ada button 'Upload' sebelah button 'Hantar Karya'. Apa beza ya?

    ReplyDelete
  16. dapat bayaran tak kalau karya tersiar??

    ReplyDelete
  17. Kalau kita hantar karya guna e-mel,lambat tak
    ye nak dipublish? Terima ksih ;)

    ReplyDelete
  18. Assalamualiakum, kalau nk hantar bab novel tu,kite kene terus hanta bab 1 dulu lepastu tunngu respon dari penulisan2u untk hantar bab 2 ke?? atau terus hantar je lepas bab1,bab 2..

    ReplyDelete
  19. saya x de email la..tpi nk try tulis..saya dh prnh hantar tpi x boleh..dia suruh masuk kn email jugak. ..cam ne ea?AK boleh tolong x?

    ReplyDelete
  20. saya x de email..tpi nk try tulis..dh prnh hantar tpi dia ckp x boleh..kena masukkn email juga.. cam ne ea?AK bole tolong x?selain dari cara buat email

    ReplyDelete
  21. mcm mna nak update novel bab by bab yee?? mohon jawab

    ReplyDelete
  22. saya hantar dari tahun lepas lagi, tapi tak publish sampai sekarang. dah banyak kali... macam mana tu???

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah..novel sy da dpt tembus kt p2u.. kwn2,, jom bca novel sy.. oh... my encik tunang?

    ReplyDelete
  24. klu hantar hr sabtu bl nk kluar cpen? klu x de jgk cam ne?

    ReplyDelete
  25. sy dh byk kali hntr.. sy mula htr sjak thun 2012 lg..tp..xpenah satu pun karya saya dipublishkan... knp yee??/ mohon jawapan.. :(

    ReplyDelete

Dah habis baca tu, rajin-rajinlah tinggalkan komen eh! boleh jugak AK perbaiki penulisan AK. heheeheh. Terima Kasih!

Goodreads!

Aliesha Kirana's books on Goodreads
Love You Mr. Arrogant Love You Mr. Arrogant
reviews: 4
ratings: 15 (avg rating 3.80)

~Kepantasan Menaip~

Typing Test

Visit the Typing Test and try!

Lintas Lansung dari Penulisan2u