~Pembaca Setia~

*~Dari Lubuk Hati Penulis~*

Assalammualaikum semua!

blog ini AK hasilkan untuk mencoret karya-karya yang lahir dari hati AK khas untuk tatapan umum. AK masih bertatih dalam dunia penulisan ini, segala kelemahan AK harap dimaafkan. harap segala karya ini tidak akan ditiru dan diubah hakcipta kerana tolonglah hargai penat lelah dan jerih payah AK dalam menghasilkan karya-karya ini.

Pembaca semua sangat-sangat dialukan untuk memberi sebarang komen dan pandangan yang menbina. Diharap dengan adanya blog ini dapatlah kita berkongsi pendapat seterusnya membantu AK memperbaiki diri dalam arena penulisan ini...dan tolong doakan semoga impian AK untuk membukukan karya dan novel AK akan terlaksana... InsyaAllah... amin...
Terima kasih...

Penuh rasa Cinta,

~Aliesha Kirana~

Wednesday, November 16, 2011

Tips Penulisan: Cara Buat Cover Ala Aliesha Kirana

Assalammualaikum semua!

chewah! macam la cover AK cunnn sangat. maaf la, AK pun tak brape terror pun buat cover, tapi ade pembaca minta AK share cara AK.

ini permintaannya

Ok A.S.A.P lagik. jadi dengan pantasnya AK bagitahu. hahaha. penat oh nak wat tutorial ni cayang2ku sekelian. hehe.

okes, sebelum tu, AK nak bagi tips sikit. kita ni bukanlah budak yg bljr subjek multimedia mahupun grafik kan? jadi....

tips pertama : carik aje software yg senang untuk edit gambar.

macam AK, AK guna Photoscape sajer. google je utk donlod software ni eh. sgt friendly user ini software. heeh.


lepas dh install, klik dekat bahagian editor.

 pilih satu gambo yang berkenan di hati ok kantoi AK berkenan dkt Hyun Joong .

tips kedua : pilih gambo yang lawa, yang tak susah nak edit dah. senang cerita haha. kalau nak grafik lawa-lawa, pergilah ke Deviantart okes! apa tu? google la adik2 ku..


perkara pertama yg AK sllu buat dulu adalah frame. pilih la yg berkenan di hati. selalunya AK guna black line aje. senang. haha.


kemudian, klik filter tu untuk cantikkan gambo. ikutlah kreativiti masing-masing eh.


macam gambo ni, AK guna Fake-Tilt-Shift. apakah itu AK pun xtau, janji gambo AK jadi lawa. ahah.


tips ketiga : rajin-rajin la explore software ni. jangan harap kita expert dlm seni mengedit kalau explore pun malas. hehee

Kemudian, klik bahagian Text (simbol T tu) untuk masukkan ayat-ayat cinta kita.

Tips keempat : install font yang cantek-cantek dari internet, nak cari katne? adusss, google la adik-adik. hahaah. cmne nak install? tahu tak tahu tak? tak tahu? nanti-nanti la AK bgtau cara tu eh. hehe. itupun kalau ade yang nak tahu. hehe.

 

ok tunggu apa lagi! seranggggg! eh eh! bukan! masukkan la ayat korang. heheeh.

lepas tu nak letak gambo pun boleh. pun boleh. klik je bahagian picture yg simbol bukit atas simbol text  (T) tu yer..



pilih bang! pilih pilih! ikut suka hati korang la nak tambah gambo ape. nak tmbh gmbo korang pun boleh. heeheh


ok ini hasilnya! TADAA!



ok sudah fahamkah? ini cara paling simple ni tau. kalau nak cara susah guna photoshop pun ade, tapi kang migrain lak korang. eheh.

kalau nak tanya camne AK gabung-gabung gambar, contohnya macam cover kat bawah ni..


AK gabung gambo Jaslin Puasa dengan biskut sugi tu. camne? jawapannye PHOTOSHOP. heheeh.

nak tahu cara ke? kalau ade, nanti AK bagitahu cara photoshop lak eh. tapi susah skit la. heeheh.

ok itu aje. selamat mencuba yer!

p/s : erk sorilah, belum ada karya terbaru buat masa ni, sebab sibuk siapkan manuskrip.

Suka? =)

10 comments:

  1. Photoshop bile nak donlod je mst dia tulis kt situ trial... :(

    ReplyDelete
  2. thanks a lot AK.... saya begitu menghargainya... very-very thanks rr...

    ReplyDelete
  3. AK, LYMA sedang dalam proses kan? cover itu jugak ke yang AK guna? a.s.a.p.. hehe...moga tidak menyusahkan AK di sana..

    ReplyDelete
  4. ada je picasa dlm laptop
    tp x prnah guna
    menarik jugak rupanya edit guna picasa ni
    rajin jugak aliesha buat tutorial yer
    sy malas giler nak buat tutorial sbb kna print screen satu satu
    hahaha malas giler kan

    btw,thanx honey
    even syahira dah jrg blogwalking sbb berukben slow mcm siput,tp aliesha still bgi smgt blogging dgn drop komen kt blog sy
    thanx syg!
    :D

    ReplyDelete
  5. AK, cmne erk nk install font yg cntik tu? please, tolong tunjuk ajar.. hehe..

    ReplyDelete
  6. kenapa dlm photoscape sy x ada jenis tulisan sama dengan AK...yang AK tulis nama ALIESHA KIRANA...yg aD jenis bentuk love tu...pless ajar nak download font tu...

    ReplyDelete
  7. Akak!! Amazingnya akak buat... terharu sampai menangis air mata darah saya tengok! :3 ! Thanks so much for the info! Akak the best! akak bagi tuto banyak-banyak lagi tau! saya suka sangat tuto akak, saya mudah faham dan hasilnya sangat cantik! (Jika akak ada Fb,boleh saya kongsi yang saya punya dan akak boleh beri tunjuk ajar serta komen)

    Yng berterima kasih,
    Iqmar..
    (akak minat Kim Hyun Joong, saya minat Song Joong Ki)
    *sekadar maklumat tambahan yang tak penting* hihihi

    ReplyDelete
  8. Lagi satu!
    Love you Mr Arrogant memang best sangat..
    spontan dan menarik..
    saya suka karenah Zaara dan Irham yang suka bertekak (kelakar sangat)
    cuma ceritanya makin lama makin ke arah kedewasaan..
    dan kurang sesuai bagi budak seperti saya. hihi
    (jangan marah :'( ,saya sekadar nyatakan pendapat)

    ReplyDelete

Dah habis baca tu, rajin-rajinlah tinggalkan komen eh! boleh jugak AK perbaiki penulisan AK. heheeheh. Terima Kasih!

Goodreads!

Aliesha Kirana's books on Goodreads
Love You Mr. Arrogant Love You Mr. Arrogant
reviews: 4
ratings: 15 (avg rating 3.80)

~Kepantasan Menaip~

Typing Test

Visit the Typing Test and try!

Lintas Lansung dari Penulisan2u