~Pembaca Setia~

*~Dari Lubuk Hati Penulis~*

Assalammualaikum semua!

blog ini AK hasilkan untuk mencoret karya-karya yang lahir dari hati AK khas untuk tatapan umum. AK masih bertatih dalam dunia penulisan ini, segala kelemahan AK harap dimaafkan. harap segala karya ini tidak akan ditiru dan diubah hakcipta kerana tolonglah hargai penat lelah dan jerih payah AK dalam menghasilkan karya-karya ini.

Pembaca semua sangat-sangat dialukan untuk memberi sebarang komen dan pandangan yang menbina. Diharap dengan adanya blog ini dapatlah kita berkongsi pendapat seterusnya membantu AK memperbaiki diri dalam arena penulisan ini...dan tolong doakan semoga impian AK untuk membukukan karya dan novel AK akan terlaksana... InsyaAllah... amin...
Terima kasih...

Penuh rasa Cinta,

~Aliesha Kirana~

Wednesday, November 23, 2011

Tips : Cara Install Fonts Ke Dalam Photoscape

Assalammualaikum semua!

ok jangan tanya pasal cerita terbaru, kang kene babap! hahaha.

ok AK dah janji nak tunjuk cara install font kan? ini caranya ya.

mula-mula mengkome sekelian, silalah carik web utk install font tersebut...

macam web kt bawah ni, AK dah bg contoh. hehe. macam2 font ade. pilih2. eheheh

klik donlod tu
pastu dah install, carik le balik, tempat korang simpan file tu.. dia dalam format .zip. so kenelah extract balik.

so kene la ade winzip dalam lappy korang eh.

pastu, extract...


dah extract, carik balik file tu...


Jumpa je file tu,masuk le ke dalam.

akan ada simbol file font tu.. yang ade simbol T tu.

klik kanan, pastu pilih install..



dah siap!

nak check dah install ke blum, senang aje. masuk je mana2 application yg gunakan font, cth, words atau photoscape.
pastu carik font yg kita install tadi tu.

hah! tgk! dah ada kan. heeheheh.


Selamat Mencuba!

*untuk pengetahuan sape2 yg blom tahu, sekali install font tu, semua application yg ade font, boleh guna font baru tu..

p/s : AK buat gunakan Window Vista. Window lain mungkin caranya berbeza, tapi hampir sama. jangan takut utk explore okeh! tak meletup aih lappy tu. hehehee

Suka? =)

10 comments:

  1. kena install satu 2 ke jenis tulisan tu??

    ReplyDelete
  2. kalo dah install boleh delete tak file yg dah di extract tu ?

    ReplyDelete
  3. follow sini..

    http://hairuliza-anakku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. AK, nape sye buat tak leh nak install eh yg T tu? please, bgi jwpn.. ^^

    ReplyDelete
  5. hhmmm mungkin cik anon OS lain kot. AK pakai window vista. cmni, ade 1 cara lagi.

    amik file yg T tu, copy.

    lepas tu, tekan start kt bawah tu, dekat bahagian search, taip FONTS.

    jumpa file Fonts yg ade banyak lagi fonts dlm tu. cik anon paste je file T td tu. InsyaAllah otomatik dia akan install.

    cuba jaya ye. eheh. good luck!

    ReplyDelete
  6. Hai AK... saje nak kacau uols... Kbai~

    ReplyDelete

Dah habis baca tu, rajin-rajinlah tinggalkan komen eh! boleh jugak AK perbaiki penulisan AK. heheeheh. Terima Kasih!

Goodreads!

Aliesha Kirana's books on Goodreads
Love You Mr. Arrogant Love You Mr. Arrogant
reviews: 4
ratings: 15 (avg rating 3.80)

~Kepantasan Menaip~

Typing Test

Visit the Typing Test and try!

Lintas Lansung dari Penulisan2u