~Pembaca Setia~

*~Dari Lubuk Hati Penulis~*

Assalammualaikum semua!

blog ini AK hasilkan untuk mencoret karya-karya yang lahir dari hati AK khas untuk tatapan umum. AK masih bertatih dalam dunia penulisan ini, segala kelemahan AK harap dimaafkan. harap segala karya ini tidak akan ditiru dan diubah hakcipta kerana tolonglah hargai penat lelah dan jerih payah AK dalam menghasilkan karya-karya ini.

Pembaca semua sangat-sangat dialukan untuk memberi sebarang komen dan pandangan yang menbina. Diharap dengan adanya blog ini dapatlah kita berkongsi pendapat seterusnya membantu AK memperbaiki diri dalam arena penulisan ini...dan tolong doakan semoga impian AK untuk membukukan karya dan novel AK akan terlaksana... InsyaAllah... amin...
Terima kasih...

Penuh rasa Cinta,

~Aliesha Kirana~

Wednesday, May 27, 2009

Cerpen : Komuter Cintaku~~~


Pintu komuter terbuka, lantas meloloskan puluhan manusia yang kelihatan kalut memenuhi ruang komuter. Aku selamba saja berjalan masuk tanpa mempedulikan keriuhan di dalam komuter yang kian membingitkan telinga. Mataku meliar mencari tempat duduk, mujurlah masih ada tempat untuk aku.
Sebaik melabuhkan punggung, komik yang baru kubeli di gerai buku tadi segera kubuka. Bukannya apa, bosan juga kalau duduk saja tanpa berbuat apa-apa. Maklumlah perjalanan dari Sentul, tempat tinggalku ke Mid Valley, tempat kerjaku mengambil masa 20 minit.
Oh lupa pula nak memperkenalkan diri, aku Nur Ainna Insyirah, seorang jurutera IT di sebuah syarikat di ibu kota. Rutin harianku memanglah agak sibuk hinggakan aku tiada masa untuk diri sendiri. Masa terluang macam nilah aku gunakan untuk membaca komik atau novel kegemaranku.
“Saudari, boleh bagi ruang sedikit”, suara garau tu mengganggu konsentrasi aku yang baru nak mula membaca. Aku mendongak. “Alamak, mamat hensem la…kontrol-kontrol”, aku menasihati diri sendiri sebaik melihat jejaka itu. Aku segera memberi ruang padanya. Dalam hati berdebar jugak, yelah, mamat hensem duduk kat sebelah…hehehe…
Aku kembali khusyuk membaca, tapi…aik, nape mamat ni asyik tengok aku je… hadui, hilang konsentrasi. Aku buat-buat selamba. Dalam hati rasa je nak tolak muka mamat tu ke arah lain.
“Under 18, End Of Fear, eh, ni yang last kan?” , selamba mamat tu bertanya kat aku yang cam dah tak boleh bernafas mengontrol diri depan dia. Aku pandang muka dia, alamak, hensem sangat la, nanti gugur lak jantung aku…
“Ye, kenapa?” , aku menjerat diri sendiri. Alamak, panjang la cerita nanti, aku dah la segan dengan mamat ni…
“Oh, saya suka cerita ni, tapi tak sangka pulak perempuan macam awak pun suka jugak, ingat suka manga cinta je”, amboi sedap sungguh dia memerli kaum aku. Nak kene sekeh mamat ni, aku dah geram.
“Awak ingat semua perempuan suka manga cinta je ke, salah ke perempuan nak baca komik ganas sikit?”, aku tak puas hati.
“Eh janganlah marah, saya pelik je, tapi kalau awak suka bagusla, minat kita sama.”
Aku tenung muka dia, hrmm..perlu ke minat aku ngan die sama, ada aku kesah ke?, aku tanya dalam hati. Dia tersenyum kat aku. Alamak, aku rasa semua geram tu dah hilang la… hadoi…cair lak…
“nama saya Haikal, Muhammad Haikal Hakimi”, dia menghulurkan salam tapi aku dengan selamba tak sambut… nak mati apa, tak nampak ke aku ni macam mana? bukan nak berlagak tapi ganas-ganas aku pun aku masih ingat halal haram.
Aku tersenyum. “tak boleh la, bukan muhrim”, direct je aku cakap. Muka dia dah merah.
“Oh sorry”
“Takpe, saya Nur Ainna Insyirah, panggil je Ainna…”
Macam tulah episod perkenalan aku dan dia, Haikal Hakimi, selama ni memang aku tak perasan dia walaupun hari-hari aku naik komuter. Tapi bila sekali jumpa dia hari-hari aku terserempak dengan dia. Aku pun pelik camne selama ni aku tak perasan walhal kalau mamat hensem camtu mesti aku perasan punya…hahaha…
~~3 bulan kemudian~~
Hari ni aku buat OT, banyak kerja yang perlu diselesaikan. Pukul 8 malam barulah aku balik. Takut juga balik malam sorang-sorang tapi aku terpaksa. Aku dengan berhati-hati dan langkah yang pantas, segera ke stesen komuter.
“opocot”, sempat aku melatah bila tiba-tiba je telefon bimbitku berbunyi dengan nyaring. Masa suspen macam nilah telefon ni nak bunyi. Huh, terkejut aku dibuatnya.
“Hello Assalammualaikum”, salam kuberi pada pemanggil itu. Aku tau Haikal yang telefon, sebab sah-sah nama dia yang tertera kat skrin telefon aku tu…huhu…
“Waalaikumussalam, Ainna, Ainna kat mana?
“On the way ke stesen komuter, kenapa?”
“Eh takde apa-apa, Haikal nak pesan je, hati-hati ye. Ada hantu kat belakang tu”
Eh kenapa mamat sengal ni. Takde keje ke? Nak usik-usik pulak.
“Ye lah, tak takut pun. Hantu kan makhluk Allah jugak. Hanya pada Allah kita patut takut.
“alamak, dah keluar ceramah. Baik ustazah, saya faham.”
“Eh oklah, Haikal, komuter dah sampai. Ainna nak naik ni… nanti kita sembang lagi ye… assalammualaikum…” aku menutup bicara sebaik aku ternampak kelibat komuter.
“waalaikumussalam, bye sayang, I love u!”
Aaaa, aku terkedu, apa ayat selepas salam tadi… betul ke apa yang aku dengar ni? Jantung aku macam dah luruh. Aku gagahkan juga kaki untuk melangkah ke dalam komuter.
Masuk ke dalam komuter aku terpana, kenapa aku sorang je yang naik ni? Semua orang hanya menunggu di luar, sampailah komuter bergerak, mereka tetap juga tidak masuk.
Aku memandang sekeliling, aku salah masuk ke ni? aku menggaru kepala. Tiba-tiba cerita-cerita hantu yang pernah kutonton kembali terbayang di mata. Tambah-tambah lagi cerita Ghost Train. Aku termasuk komuter berhantu ke ni…
Aku mengucap panjang, ayat kursi tak henti-henti kubaca.
“Ainna”, suara garau itu buat diriku rasa nak pitam.
Aku menoleh. Haikal dengan senyuman manisnya sedang berdiri di depanku.
“Ya Allah, Haikal, apa yang awak buat kat sini? Macam mana komuter ni kosong ? terkejut saya. Apa semua ni?” segala macam persoalan kulontar pada Haikal.
“Ainna”, Haikal tak menjawab soalan sebaliknya dia melutut.
“Kali pertama saya lihat awak, saya dah jatuh cinta. Sepanjang kita bertemu, setiap hari saya rasa saya jatuh cinta lagi pada awak. Awak bagaikan penyeri yang datang dalam hidup saya yang selama ni suram”, aku tergamam.
“sebenarnya, saya pada hari pertemuan kita, saya baru pertama kali naik komuter kerana kereta saya rosak. Mahu tak mahu saya terpaksa naik komuter walaupun saya tak suka. Tapi saya rasa menyesal, sebab selama ni tak naik komuter, sebab komuterlah telah menemukan saya dengan awak. Awak insan yang istimewa dalam hati saya Ainna. Apa yang saya luahkan di telefon tadi semuanya benar, saya cintakan awak. Sudi tak awak, jadi isteri saya?”
Aku terdiam. Aku sangat terharu. Segera kuangguk dan tersenyum.
“Terima kasih Ainna. Terima kasih. Ku lihat matanya bergenang. Mungkin terlalu gembira. Aku sungguh tidak menyangka, komuter ini mampu menemukan aku dengan Haikal.
“Tapi”, aku mula berbicara.
“Tapi apa?”, dia terpinga.
Buku komik yang sedang kupegang segera kulibas ke bahunya.
“kalau nak melamar anak dara orang pun kenalah sikit dengan caranya. Ni buat cara omputih tu buat apa, siap melutut-lutut lagi. Buat la cara elok-elok. Pergi jumpa family Ainna, masuk meminang.” Aku melepaskan geram.
“Dahle booking habis komuter ni, kesian kat orang lain tak boleh naik”, Haikal cuma tersenyum.
“baik ustazah” dia pendek membalas. Aku turut tersenyum, ‘padan muka, sapa suruh suka kat orang yang suka berleter cam aku ni…hahaha…’
“Saya cintakan awak…”, ucapnya.
“Saya cintakan awak juga”. Aku membalas.
Akhirnya aku menemui cinta, dan ironinya, dalam komuter, tempat yang tak pernah kujangka.Moga jodoh kami berkekalan, aku mengharapkan perhubungan ini diberkati Allah. Amin…hmmm… Mungkin inilah komuter cintaku…
p/s: thanks yani 4 da info ttg komuter smlm, tiba2 je dpt idea ni...eheheehe~~~mg2 hg bertemu jdh cmni la~~~amin`~~~

p/s lg: kepada kwn2 yg sudi baca, terima kasih, sila la bagi komen yang membina. sori la kalu rasa bahasa cerpen ni kasar skit. ni cerpen versi xformal sgt... santai skit... thanks~~~~

Suka? =)

12 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. haha, ella..
    tatau nk komen ape.. tapi,ni mmg gile fery tales..
    tak mungkin jadik camtu.. kehkeh, kompem 100pecent.. ensem lak tu..
    ang nye imaginasi, haha, klaka toi..
    mampos la dornag marah kalu tak ble naik tren, dah le kene tggu 20 minit lagi utk next tren.. mau ngamok org2 tu.. kalu aku snediri pon, lantak la, baik aku naik je.. mals nk tggu lame2.. kalu kosong satu gerabak tu, bole tahan masuk akal la.. kehkeh... sekian..
    nnt aku ppost pulak cerpen aku..hantuusss tau, bukan cintan2.. takde hero pon aku nye cerpen.. keskeskess...

    ReplyDelete
  3. tu la ahaha~~mase mula pk idea ni cm xlogik..tp biarla..dh nama cerpen, mesti la fiksyen skit...ahahaah~~~okies..aku tggu cerpen dr hg...eheehe~~~

    ReplyDelete
  4. tu dia..penumpang setia komuter bg komen..

    olahan ayat, ok..santai..
    cuma plot pendek..mcm takde klimaks..tup2 je dah happy ending..
    citer mcm ni biasanya akan ada konflik di tgh2..baru kita akan rasa ending dia penuh perasaan..
    hehe..dah ella suh akak bg komen..akak belasah je.. :P

    but keep trying..bakat dah ada..cuma perlu diasah lagi..

    ReplyDelete
  5. ehehe~~mekasih kak iza, tu laa mmg dh rmai kate pendek..nnti ella pnjgkn n masukkan konflik ehehhe~~~thanks 4 da comment yg sgt membina~~eehehe~~~

    ReplyDelete
  6. ella...try la letak kt penulisan2u, nanti blh dpt lg byk komen2 membina hehe pastu blh kumpul peminat sket2...
    n i am one of that hehe

    ReplyDelete
  7. fiza...ella dh letak pn kt penulisan 2u eheheehe

    ReplyDelete
  8. komuter je ke? citer lrt tade ke??hehe...tp yelah cam yani kta..fairy tales je citer camni, mungkin satu dalam seribu kot yg jadik camni..tapi menarik gak citer ella nie..i pon hari2 naik lrt jmpa yg emsem tp 'auu auu' lak..huhu

    ReplyDelete
  9. Wah..kawait..ella dh ade perkembangan..Ain tgu ella nyer novel yg dibukukan dulu..ade lagi x? Nak le...hihihih =)

    ReplyDelete
  10. tak sangka..
    kawan faz nama haikal pun pernah cakap..
    "alamak, dah keluar ceramah, baik ustazah, saya faham.."
    hehe..

    ReplyDelete
  11. best sgt cerpen nih..truskan usaha anda

    ReplyDelete
  12. Best la..pendek dan padat..xde kona-kona..straight to the point..hehehe

    ReplyDelete

Dah habis baca tu, rajin-rajinlah tinggalkan komen eh! boleh jugak AK perbaiki penulisan AK. heheeheh. Terima Kasih!

Goodreads!

Aliesha Kirana's books on Goodreads
Love You Mr. Arrogant Love You Mr. Arrogant
reviews: 4
ratings: 15 (avg rating 3.80)

~Kepantasan Menaip~

Typing Test

Visit the Typing Test and try!

Lintas Lansung dari Penulisan2u