~Pembaca Setia~

*~Dari Lubuk Hati Penulis~*

Assalammualaikum semua!

blog ini AK hasilkan untuk mencoret karya-karya yang lahir dari hati AK khas untuk tatapan umum. AK masih bertatih dalam dunia penulisan ini, segala kelemahan AK harap dimaafkan. harap segala karya ini tidak akan ditiru dan diubah hakcipta kerana tolonglah hargai penat lelah dan jerih payah AK dalam menghasilkan karya-karya ini.

Pembaca semua sangat-sangat dialukan untuk memberi sebarang komen dan pandangan yang menbina. Diharap dengan adanya blog ini dapatlah kita berkongsi pendapat seterusnya membantu AK memperbaiki diri dalam arena penulisan ini...dan tolong doakan semoga impian AK untuk membukukan karya dan novel AK akan terlaksana... InsyaAllah... amin...
Terima kasih...

Penuh rasa Cinta,

~Aliesha Kirana~

Saturday, April 2, 2011

Idea? Mana Nak Cari?

Assalammualaikum semua!

hmmm laptop AK buat hal, so AK tak berjaya siapkan cerpen Aku Kan Hero Kedua! utk hntr kat Penulisan2u hari ni. sobss. sedey. AK hrp laptop tu cpt2 la sembuh.. nak kena siapkan manuskrip ni!

hehehe. sementara blog ni xde apa2 karya terbaru AK. meh kita sembang2 meh. hehehe. ^_^

Ini macam entry santai la, tapi pada masa yg sama, boleh dikatakan tips jugak la buat sesiapa yg nak cuba menulis-nulis.

ok... mesti ramai tertanya, kat mana nak cari idea eh? buat cerpen ke novel ke? meh sini AK cerita meh. byk karya AK, AK hasilkan dari pemerhatian. selalunya fikiran AK akan menerawang masa AK ade kt tmpt sunyi sorang2. ehem3. ok termasuklah bilik air. haahaha..

nak tau tak, setiap cerpen AK ade cerita di sebaliknya. heheeh. mcm mana AK dpt idea tu. jom2 AK cerita, cmne AK dpt idea2 tu.. heheeh..

nak baca cerpen2 ni, klik tajuk karya kat sidebar kiri ye


Cinta Buat Kesatria Ducati : citer ni actually AK dpt idea masa tgh tunggu bas. hehehe. sambil tunggu bas, AK selalu nampak penunggang motorsikal yg mcm2 jenis. dan selalunya ramai yg guna helmet bervisor gelap smpai kita tak nampak wajah dorg. dr ctulah timbul idea ni, sebab selalu AK terfikir, siapalah di sebalik cermin gelap tu.. entah2 ade prince charming! hahaah.. brangan!




Cinta Buat Perwira Rapid : ok cerita ni memanglah pasal bas Rapid. AK ngaku. haahah! sebab AK mmg pengguna bas rapid. lalalaal.. tp Rapid Penang la.. dr ctulah idea ni muncul. hahaah.. tp nak tau satu rahsia tak.. syhhh jgn bgtau sesape ek. ahaahahah! Driver bas yg muka mcm Fahrin Ahmad tu memang wujud ok. sllu AK nampk die, tapi dia bwk bas rapid yg pergi arah lain, bukan area umah AK.. sayangnnyee.. wahahaha!



Pink, Itu Bukan Aku!
: masa pembaca baca cerita ni, semua ingt yg AK ni benci pink kan? hahaahah.. padahal Pink is my favorite color! saje la AK nk try buat kelainan, yg berlawanan dengan jiwa AK. Alhamdulillah menjadik walopun sebenarnya seksa jugak nak tunjukkan yg AK ni bencikan Pink. hahahah! idea cerpen ni AK dpt bila AK terdengar perbualan seorang anak dan ibu.. si anak tu asyik cakap "Gelilah pink! tak suka! tak suka!", menyedarkan AK yg ramai lg xske pink walopun pink ni dikaitkan dgn perempuan. heeheh..

begitulah cara2 idea ni semua muncul. heeheh. ada byk versi lagi idea AK muncul tp utk bayangan, 3 ni jelah AK cerita. yg penting jgn paksa idea tu mai, bila kita tenang, idea akan dtg dengan sendiri. kdg2 mencurah smpai xtau nk lepas ktne. haahaha!

Selamat berkarya dan membaca ya semua!

p/s : hujung minggu ni kalu laptop ok, nak olah LYMA dan siapkan cerpen Aku Bukan Hero Kedua! muah3! syg semua ketat2! ^_________^

Suka? =)

4 comments:

  1. betul2... kebanyakan cerita yg ditulis, mesti kena ada kaitan dengan persekitaran. kadang, story yg saya tulis pun mcm tu juga.
    base ambil dr apa yg kita lihat, lepas tu pandai2 bermain dengan imaginasi. ;)

    *idea itu ada di mana saja. kan?

    ReplyDelete
  2. ahha. saya pon xminat sgt ngan kale pink. sbb maybe saya x lemah lembut mcm perempuan2 yg suka kale pink. ehhe. saya suka kale hijau. :p

    ReplyDelete
  3. sy pn x suka sngt kaler pink...geli dooowww...cm lemah lembut sngt...hahahha...suka kaler koko n grey...hitam...

    ReplyDelete
  4. idea tu anugerah Allah.
    ia boleh dtg dgn plbgai2 cara.
    n setiap kali idea tu muncul, modifylah dgn
    sbaik-baiknya agar dpt bri manfaat pd org lain:)))

    ReplyDelete

Dah habis baca tu, rajin-rajinlah tinggalkan komen eh! boleh jugak AK perbaiki penulisan AK. heheeheh. Terima Kasih!

Goodreads!

Aliesha Kirana's books on Goodreads
Love You Mr. Arrogant Love You Mr. Arrogant
reviews: 4
ratings: 15 (avg rating 3.80)

~Kepantasan Menaip~

Typing Test

Visit the Typing Test and try!

Lintas Lansung dari Penulisan2u